Pow, sterke man. Maar wie is er hier nou sterk?

Wie is er hier nou sterk?

Marja de Reuver  |   29 juni 2021

Zei hij dat nou echt? "Sophie Hilbrand is zo'n mooie, sterke carrièrevrouw." Mark Rutte dacht waarschijnlijk de vrouwen hiermee op zijn hand te krijgen.

 

Er zijn kennelijk twee categorieën. Sterke vrouwen en die van het soort dat om de haverklap ziek, zwak en misselijk is of hysterisch gaat janken zodra iemand zijn stem verheft.

Wanneer is een vrouw sterk?

In de Groene Amsterdammer kozen zes mannen (toe maar!) er ooit een paar uit. Zij gingen de lezer eens haarfijn uitleggen waarom bijvoorbeeld Margareth Thatcher in deze eregalerij van sterke vrouwen thuishoort. Er volgt een beschrijving van hoe ze de macht van vakbonden volledig afbreekt en honderden Argentijnen naar de zeebodem bombardeert. Waarom ze die eer krijgt is mij dan ook een raadsel. Misschien omdat de '(vrouwelijke) zachte krachten' door haar op geen enkele manier worden gediend?

 

Volgens mij is deze 'IJzeren Maggie' vooral een voorbeeld van wat je krijgt als je als vrouw alleen denkt te kunnen overleven in een mannenwereld als je je gedraagt als een bullebakkerige macho in het kwadraat.

 

Is dat sterk?

 

Mwah...

De heldin

Maar meestal gaat het over vrouwen die zich opofferen voor de goede zaak of de kinderen. Ach u kent het wel, het type dat 80 uur per week in de bakkerszaak van haar man werkt, in haar eentje zes kinderen opvoedt, haar demente vader elke dag verzorgt en daar nou nooit eens een beetje waardering voor krijgt.

 

De leukste omschrijving vond ik op een forum voor opvoeders.

 

Deze vrouw (Manda Rijn) vindt Beatrix wel een sterke vrouw. Zo één van het stoere, heldhaftige soort, ('Ik weet het natuurlijk niet zeker, want ik ken haar niet...') '...die als het er op aan komt haar kinderen en kleinkinderen één voor één redt van de vijand, ze over haar schouder werpt, handtas in de mond, heen en weer zwemmend naar Engeland. En dan paft ze daarna een camel zonder filter, slaat een whiskey achterover en nadat ze haar 'helm' heeft bijgewerkt, timmert ze met d'r blote poten een hut in elkaar en plant een Nederlandse vlag gemaakt van d'r eigen ondergoed.'

Hoe zit het met het zwakke geslacht?

Is het voortdurend schermen met 'sterke vrouw' een tegenwerping op het stempel zwak, of 'het zwakke geslacht'? Want vrouwen kunnen toch zeker ook sterk zijn!

 

Sterk zijn (alles aankunnen, niet zeuren) lijkt voor vrouwen het ideaal. Maar wat als vrouwen die te maken krijgen met, ik noem maar wat, seksisme, grensoverschrijdend gedrag en geweld daardoor geen aangifte doen of een klacht indienen? Daarmee maak je jezelf immers tot slachtoffer. Of je bent 'overgevoelig' en dat is natuurlijk niet sterk.

En sterke mannen dan?

Vreemd genoeg roept dat hele andere associaties op.

 

Volgens politicoloog André Krouwel vinden de meeste Nederlanders dat ons land een sterke leider nodig heeft.

Hoe meer onrust, hoe groter die behoefte wordt. En daarbij komt het beeld van een masculiene, autoritaire leider naar boven, meestal een man.

Gaan we de oorlog daarmee winnen?

Een sterke leider is daadkrachtig en doet wat nodig is om problemen op te lossen, ook als dat betekent dat je moet samenwerken of hulp moet vragen.

 

Toch?

 

Eerlijk gezegd zie ik in de mannen die sterk worden genoemd, de Bolsonaro's, de Poetins of Erdogans vooral hufterige en seksistische alfamannetjes die precies doen waar ze zin in hebben, nergens verantwoordelijkheid voor nemen en democratische systemen gebruiken om diezelfde democratie omver te werpen. Die bovendien geen kritiek verdragen en niet tegen hun verlies kunnen.

 

Het is maar wat je sterk noemt...

 

Daar gaan we de oorlog dus niet mee winnen.

 

Misschien moeten we Beatrix dan maar op de apenrots installeren. Dan kan ze als 'sterk mens' haar daadkracht tonen. En als dan het water komt kan ze ons één voor één over haar schouder gooien en naar de overkant brengen, waar het droog is.

 

Nou Bea, sterkte!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *