Schoolklas zoals het vroeger was. Nederlands leren gaat nu heel anders.

Nederlands leren is makkelijk

door Marja de Reuver  |  30 juni 2021

Toen ik 19 was ging ik met m'n beste vriendin op vakantie naar de Provence en alle leuke jongens spraken alleen maar Frans.
Dus vanaf toen spraken wij ook alleen maar Frans. Zelfs met elkaar.

 

En dat met alleen ons middelbareschoolfrans.

 

Met een fles Pastis binnen handbereik voerden we tot diep in de nacht interessante gesprekken over studeren, muziek en wiet roken in het plaatselijke studentenhuis. Het ging gewoon vanzelf.

Waarom?

Niet omdat we altijd een tien hadden voor Franse grammatica of eerst een woordenlijst uit onze kop hadden geleerd.

 

Maar we hadden er gewoon lol in. We wilden niets missen, het zoete Franse leven voelen. 'When in Rome, do as the Romans do', dat was ons uitgangspunt.

 

En dat gaat in Frankrijk niet in het Nederlands.

 

Wij wisten ook niet wanneer je 'le' of 'la' gebruikt of hoe je het 'subjonctif' correct toepast. Maar we wilden wel weten hoe ze daar dachten over kraken of het nieuwe album van the Cure.

Maar een nieuwe taal leren is zo moeilijk

'Nederlands leren is zo moeilijk, de grammatica heeft alleen maar uitzonderingen!' Ze rolde met haar ogen. 'En dan die rare klanken.'

 

Inez komt uit Spanje. Ze studeert in Nederland en ze spreekt voortreffelijk Engels. Nou, dan moet Nederlands toch ook wel lukken.

 

Zou je denken.

 

En ze volgt ook wel een cursus en ze doet haar best om Nederlandse mensen te ontmoeten, maar het blijft lastig. In haar cursus leert ze vooral veel over de regels van de Nederlandse grammatica, die vindt ze nogal complex.
En haar expatvrienden praten altijd Engels. Sommigen vinden het niet nodig om goed Nederlands te leren. Ze werken voor een internationale organisatie en ach, hier spreekt toch iedereen Engels.

 

Maar eigenlijk wil ze haar Nederlandse vriend echt begrijpen en ook zijn familie en vrienden. Als ze met hem naar een feestje gaat voelt ze zich soms wat verloren.

Bij polyglots gaat het ook niet vanzelf

Dacht je dat mensen die meerdere talen vloeiend spreken (polyglots), allemaal geweldige talenknobbels hebben?

 

Welnee. Sommigen haalden op school zelfs alleen maar onvoldoendes voor vreemde talen.

 

Maar ze hebben allemaal hun eigen manier gevonden om een nieuwe taal te leren. Een manier waar ze zelf veel lol in hebben en die bij hen past. Zo leren ze in best wel korte tijd een nieuwe taal.

En jij kunt dat ook doen

Je kunt bijvoorbeeld de vertaling lezen van je favoriete boek in het Nederlands. Of je favoriete sitcom kijken met Nederlandse ondertitels.

 

Misschien is koken meer je ding en kun je recepten gaan uitproberen en analyseren.

 

Of beschrijf elke avond je dag aan je Nederlandse vriend, of aan jezelf. Ja, tegen jezelf praten ja. Waarom niet!

 

Podcasts zijn ook een goede manier om vertrouwd te raken met een nieuwe taal en als het onderwerp interessant genoeg is, ga je het allemaal steeds beter begrijpen. Je moet het wel een beetje leuk maken.

Maar zorg wel dat je het blijft doen, dat er systeem in zit

Als je een goed systeem hebt, kost het je nauwelijks extra tijd. Dus integreer het leren in je leven en maak er een gewoonte van. Luister naar een podcast tijdens de afwas. Kijk elke dag een YouTubefilmpje. Maak lijstjes met woorden of uitdrukkingen die je tegenkomt. Voer een gesprekje met een collega.

 

En je hoeft niet elk woord te begrijpen hè. Ga gewoon op zoek naar de boodschap en laat de klanken op je inwerken. Heb een beetje geduld en wanneer je de eerste Nederlandse grap echt snapt, wil je meer.

Natuurlijk heb je wel een basis nodig

In die vakantie op mijn 19e leerde ik in drie weken tijd meer Frans dan in al die jaren op school. Maar zonder die lessen op school was het natuurlijk nooit gelukt om zelfs maar een opppervlakkig gesprekje te beginnen.

 

Dus je begint met een cursus waarin je alle eigenaardigheden van een taal, de woorden, de grammatica, de uitspraak, meteen leert toepassen door te doen. Door te oefenen met anderen, door te lezen en te praten en te luisteren. Door fouten te maken (en je veilig genoeg te voelen om die te maken!). En door er steeds meer lol in te krijgen. Met de broodnodige humor.

 

En dan kun je daar thuis lekker mee verder gaan.

 

Op jouw manier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *