Afkoelen als het warm is. Wat is dat eigenlijk, mooi weer?

Moet de vlag nog uit als het warm is?

Marja de Reuver  |  13 juni 2021

"Nou Gerrit, dat was een prachtige dag vandaag. Hoe wordt het morgen?" De nieuwslezer kijkt hoopvol naar de weerman.

 

Ja het was PRACHTIG weer, dat vinden we allemaal. Toch?

En wat is dat dan, prachtig weer?

Nou, dat betekent dat het zonnig is, strakblauwe lucht, droog, weinig wind en warm, meer dan 20°. Het wordt ook wel 'mooi' weer genoemd. En dat vindt iedereen fijn, want dat zeggen ze bij het NOS-journaal.

 

En als het regent dan noemen ze dat 'slecht' weer. Sommige mensen zeggen zelfs 'vies' weer (terwijl er toch echt alleen maar water uit de lucht komt).

Dus 'slecht' (of 'vies' of 'lelijk') weer betekent dat het regent?

Ja, of dat het koud is of hard waait of allemaal tegelijk.

 

Maar, stel je even voor...

 

De vogels stoppen met fluiten. Er hangt spanning in de lucht. Het is windstil.

 

En ineens beginnen de bomen te zuchten en te steunen, de dunnere takken zwiepen hevig op en neer. Het wordt donkerder totdat de hemel loodgrijs kleurt. Dikke druppels beginnen te vallen terwijl je in de verte gerommel hoort. De druppels worden groter en opeens komen ze met bakken tegelijk uit de lucht. Het gaat flink tekeer. En dan FLATS!.. Alles licht blauw op en de sfeer wordt steeds onheilspellender.

Ik sta voor het raam want ik wil er niets van missen. Wat is dit prachtig!

Gisteren stapte ik na mijn werk op de fiets. Het begon net te regenen. En terwijl iedereen om me heen in elkaar gekropen met gebogen hoofd probeerde weg te komen, trapte ik lekker door. Mijn gezicht omhoog zodat ik de verfrissende druppels kon voelen op mijn wangen.

 

Wat lekker!

 

Toen ik thuiskwam kroop ik op de bank en keek hoe het water op de reling van mijn balkon danste.

 

Wat mooi!

 

Toen ik vanmorgen net wakker was ging ik even buiten staan met mijn koffie. Ik voelde de koude wind door mijn haren. Wat is dat toch een goed gevoel!

Het is een probleem

Is het wel een goed idee om maar één weertype te bejubelen? Want hoe overtuig je mensen dat een steeds hoger wordende temperatuur een probleem is, als je steeds opnieuw de vlag uithangt zodra het kwik de 20° of zelfs de 30° overstijgt?

 

En wat als je helemaal niet geniet van de hitte? Als je je het fijnst voelt als je kunt schuilen in je winterjas. Of binnen na een regenbui. Als voor jou de overdaad aan fel licht en mensen die in feeststemming de straten overspoelen iets teveel van het 'goede' is. En je ook nog voortdurend moet horen hoe mooi en fijn en prachtig het weer is zodra je het nieuws aanzet, op Facebook kijkt of een praatje aanknoopt met het kassameisje bij de Albert Heijn.

 

Ik moest denken aan de jongen die ik ooit tegenkwam toen ik 's nachts naar huis fietste. Het had net gesneeuwd. Het was volle maan, de lucht was turquoise en ik was overdonderd door zoveel schoonheid. De jongen veegde de sneeuw van zijn auto en keek me aan. "Ja, ik heb het ook niet besteld," zei hij.

 

Ik zweeg...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *